Surfande hundar

Surfande hundar är ett fenomen som är populärt och som drar till sig publikmassor. Organisationer som anordnar hundsurfingevents får en månghövdad skara människor att komma till stränderna för att se dessa hundar delta i olika tävlingar. Hundarna själva tycks, till på köpet, ha minst lika roligt som sina ägare. Stadigt står hundarna, iförda sina specialflytvästar, på surfbrädorna. Fast det händer att de likt människor, trillar av sin surfbräda.

 

Surftävling för hundar
Unleashed av Petcos årliga surftävling för hundar gick av stapeln för tionde gången första helgen i augusti 2015. Den ägde rum på Imperial Beach i San Diego, Kalifornien i USA.

Ett femtital hundar av olika raser och storlekar tävlade i olika klasser. Omkring 1200 personer följde de fyrbenta tävlandena på plats under tävlingen.

English Golden Retriever Puppy on Blue Wood

 

Bedömning av de tävlande
En domarpanel avgör vilka hundar som vinner i olika klasser. Vid 2015 års Unleashed av Petco-tävling var proffssurfaren Taylor Knox en av domarna i panelen, för andra året i rad.

 

Bedömningskriterier
De tävlande surfhundarna bedöms enligt tre kriterier. För det först hur lång tid som hunden spenderar på surfbrädan. I andra hand bedöms hur stor vågen var som hunden surfade på. Slutligen hur hunden tycks känna sig på surfbrädan. Exempelvis känner den sig komfortabel eller ser den något stressad ut i situationen.

 

Tävlingsklasser
De tävlande hundarna delas in i olika klasser. Små hundar tävlar i en klass för sig, liksom mellanstora, stora och extrastora hundar tävlar i en klass vardera. Därtill finns det en särskild klass för tandemsurfning, vilket innebär att två hundar samtidigt surfar på en och samma bräda.

 

Lär din hund att surfa
Surfintresserade hundägare kan lära sin hund att surfa på havets vågor. Kanske något för den som tar med sig sin hund på semestern. Fast då bör semestern förläggas till länder inom EU som har bra surfstränder. Här kan den intresserade få tillgång till en kurs i hur lära sin hund att surfa.