Spårhundar

För hundar är det roligt att göra spårövningar. Då tar man tillvara på hundens instinkt att sniffa sig fram till spännande dofter och eventuella godsaker. För ägaren innebär träningen av hunden att hunden får arbeta och inte minst den får göra av med ett uppdämd energi. Genom träningen får hunden utlopp för sin överskottsenergi. Genom att aktiviera sin hund kommer den efter aktiviteter av olika slag att vara betydligt lugnare då man väl kommer hem. En nöjd hund kommer då att välja att vila i sin bädd. Naturligtvis fter det att den fått både friskt vatten och mat.

 

Överlägset människans
De flesta känner till att hundens luktsinne är högutvecklat och därmed vida överlägset människans. Det är en av anledningarna till att de flesta hundarna både kan och tycker om att spåra. För de flesta hundägarna är det en rolig aktivitet att träna upp hundens förmåga att spåra. En aktivitet man kan göra tillsammans med sin hund. Inte bara gå ut på promenad.

Bloodhound on Scent

 

Att träna spår
Vanligen tränas hunden i att spåra upp sin matte eller husse. Fast det förekommer en uppsjö av övningar som man kan låta hunden träna spår på. En övning går ut på att exempelvis lägga ut en bit av hundens favoritgodis på en plats utanför dess synfält. Det behöver inte vara favoritgodis den kan vara en av hundens leksaker också. Man kan vara två personer som tränar hunden. En går och gömmer sig under det att den andra personen håller kvar hunden för ett kortare tag. Däreftre kan den som håller hunden låta den söka upp dig, kopplad eller ej. Här ska naturligtvis eventuellt koppeltvång iakttas. För det falll man tränar ensam går man ut tillsammans med hunden och letar upp den gömda leksaken eller godiset. Här kan man även tänka på att träna hunden i olika sorters terräng.

 

Viltspår/blodspår
En annan typ av spårträning är att träna hunden i viltspår. Något som är avgörande att göra för det fall hunden ska användas som jakthund. För ändamålet behöver man viss rekvisita som djurblod eller exempelvis en klöve från ett rådjur eller en tass från en hare. Fråga en jägare på orten om vederbörande kan tillhandahåll något av detta. För att lägga ut ett blodspår kan man behöva tillstånd från Jordbruksverket.

 

Sökövningar
Vid sökövningar och tävlingar i skog och mark, är det viktigt att kunna kommunicera med de andra deltagande personerna. Då kan man för det ändamålet med fördel hyra komradio. Syftet med en sökövning är ju att hunden ska lära sig att söka inom ett särskilt område. I början kan det handla om att söka av en mindre ruta. Genom att gå i zick-zack-formation måste hunden lyfta upp nosen mot vinden. Det är det som kallas söka.

OBS! Tänk på att hundar inte får springa lösa i skog och mark. Vid träning sätt på hunden ett sökskynke. Låt hunden även träna i motvind. Hundar tycker om nya utmaningar.