Servicehundar

En servicehund är en hund som har tränats för att hjälpa en person med en fysisk funktionsnedsättning. Hundarna hjälper sina ägare med att till exempel öppna och stänga dörrar, betala i butikskassan, hämta saker från lådor, skåp och hyllor, plocka upp tappade saker från marken och så vidare. De slår också larm om någonting händer, och utbildas till att kunna hämta hjälp. Servicehundar kan i bästa fall möjliggöra en frihet som inte annars skulle vara möjlig för deras förare, samtidigt som hunden också är en viktig kamrat. Hundarna kan utbildas helt enligt förarens behov.

Servicehundar – livsviktiga kompanjoner

Du kanske kommer ihåg då Hundägare och hundar följde 18-årige Walnut på den sista promenaden. Det var hunden Walnuts sista dag i livet och hundratals hundägare och hundar kom för att följa den sista promenaden på stranden. Att det var så många som kom med på promenaden visar tydligt att det finns förståelse för hur viktiga hundar är för sina ägare. För någon som har en servicehund som hjälp i vardagen kan detta förhållande vara något livsviktigt. Av hunden krävs att den kan larma efter hjälp och hämta hjälp, så det kan verkligen rädda liv att ha en servicehund vid sin sida.

Utbilning av servicehundar

Varje servicehund utbildas i ungefär ett år. Utbildningen skräddarsys enligt förarens behov och det är föraren själv som utbildar hunden med hjälp av en instruktör. Utbildningen kostar runt 50 000 kr och i Sverige finansieras utbildningen av ideella föreningar och organisationer. Det är föraren själv som väljer hunden, och föraren uppfostrar den tills det är dags att utbilda hunden. En servicehund kan till exempel hämta en telefon som ringer, trycka på knappen vid övergångsställen, bära olika föremål, hjälpa till att klä av föraren, eller till och med leta reda på bilnycklarna. I Sverige finns runt 70 servicehundar som antingen är aktiva eller utbildas.